Ce este endodonția?
Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afectiunilor pulpei dentare. Cu ani în urmă, dinţii care aveau pulpa dentara afectata erau extrasi. Astăzi, tratamentul endodontic modern oferă medicului dentist suficiente instrumente pentru a salva dintele/dintii chiar in situatii limita!
Cand spunem endodontie moderna ne gandim la: -izolare cu diga,magnificatie,tratament mecanic rotativ,obturatie de canal tridimensionala prin folosirea unei tehnici de condensare la cald si control radiologic.
Anatomia pulpei dentare
Pulpa dentară este țesutul moale al dintelui care se afla în interiorul acestuia.
Pulpa de la nivel coronar, aflată în camera pulpară se numeste pulpă coronară, iar pulpa de la nivel radicular, aflată în interiorul canalelor radiculare se numește pulpă radiculară.
Pulpa dentară este elementul care oferă dintelui statutul de organ, care îi asigură vitalitatea necesară îndeplinirii funcțiilor pe arcada dentară (masticație, fonație, estetică etc). Ca orice țesut conjunctiv, pulpa dentară este alcătuită din celule, fibre și substanță fundamentală, vase sanguine și limfatice, precum și fibre nervoase. Inervația pulpei este și ea bogată și cuprinde atât fibre ale sistemului nervos vegetativ, nemielinizate, ce controlează calibrul vaselor de sânge, dar mai ales fibre somatosenzitive, mielinizate. Orice stimul asupra țesutului pulpar este transmis prin aceste fibre la creier, care îl transformă într-o senzație singulară – durerea. Intensitatea și specificitatea durerii dentare se datorează faptului că pulpa există în interiorul unei cavități dure, inextensibile, ceea ce face ca inflamația (pulpita dentară) să exacerbeze senzația de durere, cu caracter pulsatil.
Cum se imbolnaveste pulpa dentara ?
Cauzele principale care pot afecta pulpa dentara sunt:
Cariile avansate
Proceduri dentare repetate pe acelasi dinte
Obturatii coronare mari
Obturatii coronare pierdute si nerefacute
Traumatismele
Trauma ocluzala
Bruxismul (scrasnirea dintilor)
Indiferent de cauza, pulpa dintelui poate fi iritata si/sau infectata.
Uneori, afectarea pulpara se face treptat, astfel că pacientul resimte doar o mica durere. În orice caz, bacteriile ajung sa distruga in totalitate pulpa. Cand acest lucru se întâmplă, osul din jurul dintelui se poate infecta şi pot aparea abcese care pot duce la distrugerea acestuia.
Ce se întâmplă cu pulpa dentara afectata ?
Atunci când pulpa dentara se imbolnaveste si mecanismele de aparare ale acesteia sunt depasite, pulpa moare. Cele mai frecvente cauze sunt cariile profunde sau fracturile dentare care care o expun contactului cu saliva. Lasata netratata, infectia cauzeaza moartea pulpei intr-un final. Din interiorul dintelui, aceasta trece in osul din jurul dintelui si il afecteaza treptat.
De ce este necesara indepartarea pulpei dentare ?
Daca pulpa afectata si/sau infectata nu este indepartata, dintele si tesuturile inconjuratoare au de suferit prin extinderea inflamatiei.. Infectia poate fi insotita de cele mai multe ori, de durere si abcese.Chiar şi în absenţa durerii, osul din jurul dintelui poate fi afectat. Fara tratament endodontic, dintele va trebui în cele din urmă să fie extras.
Etapele tratamentului endodontic
Ce implica tratamentul endodontic ?
Acest tratament poate necesita una sau mai multe sedinte, în funcţie de afectarea pulpara a dintelui. In timpul acestor sedinte, medicul dentist indeparteaza pulpa afectata. Camera pulpara si canalele radiculare sunt curatate, obturate si sigilate pentru a preveni recontaminarea intregului complex endodontic.
Ce se întâmplă în timpul tratamentului endodontic ?
Primul pas: Indepartarea durerii. Eliminarea pulpei afectate/infectate din interiorul dintelui („scoaterea nervului”). Măsurarea lungimii canalelor radiculare.
Al doilea pas: Canalele radiculare sunt curăţate, sterilizate şi pregatite pentru a fi obturate complet („tratamentul chemo-mecanic”).
Al treilea pas: Pasul final este de a sigila canalele radiculare cu un material de obturare definitiv pentru a preveni reinfectarea acestora pe viitor („obturatia de canal”). Acest tratament poate dura una sau mai multe sedinte, in functie de diagnostic. Diverse solutii calmante, antiseptice, antibiotice si pansamente provizorii pot fi puse la nivelul dintelui afectat intre doua sedinte terapeutice.
Tratamentul nu se finalizeaza cu obturatia de canal, ci cu sigilarea coronara a dintelui, adeziva – aplicarea pivotului de fibra de sticla.
De asemenea intervine necesitatea acoperirii cu coroane dentare, intrucat studiile arata ca exista un risc de 65% ca un dinte tratat si neprotejat sa se fractureze.
Există vreo alternativa la tratamentul endodontic ?
Nu! Singura metodă alternativă pentru eliminarea infecţiei este extractia dentara. Pierderea unui dinte poate provoca multe alte probleme complexe la nivelul maxilarelor, care ar trebui să fie evitate.
Se va simţi vreo durere ?
Tratamentul endodontic este o procedură confortabila care nu implică durere, deoarece dintele este anesteziat în timpul tratamentului.
Succesul tratamentului
Studiile indică faptul că aproximativ 95% din cazuri se vindeca cu succes şi fără repercusiuni. Cu toate acestea, nu pot fi date garantii absolute deoarece pacienţii raspund diferit la anumite infectii si capacitatea de vindecare a organismelor este diferita. Noi informam pacientii inca de la inceput daca dintele lor are un prognostic rezervat si care sunt sansele lui de a rezista in timp.
Dupa tratament
Restaurarea finală a unui dinte cu tratament de canal este la fel de important ca tratamentul endodontic în sine, deoarece aceasta va asigura succesul pe termen lung. Dintele trebuie restaurat si readus la forma initiala , pentru a-i oferi rezistenta cat mai curand posibil. Acest lucru poate insemna acoperirea cu o coroana a dintelui.
Tipul de material utilizat pentru coroana dentara poate depinde si de pozitia dintelui. De exemplu, daca este un dinte frontal, cu impact estetic, se va folosi o coroana integral ceramica sau o coroana din ceramica pe zirconiu. Daca este un dinte situat posterior, se pot folosi coroane metalo-ceramice. Toate aceste optiuni le veti discuta impreuna cu medicul dentist.
Izolarea cu digă
Cum izolam?
Izolarea dintelui se realizeaza cu ajutorul unui sistem numit diga dentara. Aceasta consta in aplicarea unei folii din latex( non-latex pentru persoane alergice), sustinuta pe dinte cu ajutorul unei cleme si a unei rame. Avantajele acestui sistem sunt multiple
– asigura un camp de lucru uscat ,dezinfectat, fara saliva si sange
– protejeaza partile moi adiacente( limba, obraji, buze)
– protejeaza pacientul de riscul inhalarii unui ac, a detritusului dentinar sau lichidelor utilizate in cursul lavajului endodontic
– imbunatateste vizibilitatea
In domeniul endodontiei se spune ca ” nici un tratament endodontic nu ar trebui realizat fara diga”.
Obturația de canal
Dupa dezinfectarea si instrumentarea mecanica a canalelor radiculare urmeaza inchiderea, etanseizarea acestora printr-o obturatie de canal pentru care avem o serie de materiale si aparatura la dispozitie.
Principalul material din care se realizeaza obturatiile de canal este gutaperca, o substanta extrasa din arborele de cauciuc, care se poate termoplastifa si condensa cu ajutorul unui aparat(ElementsObturationUnit) si astfel umple toate spatiile.
Acest proces poarta numele de obturatie de canal tridimensionala prin folosirea unei tehnici de condensare la cald.
Concomitent cu gutaperca se utilizeaza si niste materiale rasinice care sigileaza perfect interiorul dintelui de tesuturile parodontale si osoase inconjuratoare (Ah+).
Atat tratamentul mecanic rotativ cat si obturatia de canal finala se realizeaza cu aparate performante,respectiv Endo IT si Elements Obturation Unit Kerr Dental USA,fara de care nu se poate obtine performanta in realizarea acestor tratamente.