*Când avem nevoie de coroană dentară?
• Distrucția avansată a dintelui
Dintele prezintă carii întinse care nu mai pot fi tratate prin obturații. După curățarea țesutului infectat , porțiunea sănătoasă ce va rămâne din dinte este foarte subțire și puțin rezistentă.
Daca se alege tratamentul prin obturatie („plomba”), acesti pereti subtiri se pot fractura in timpul masticatiei, iar obturatia va fi compromisa.
• Dintele prezinta obturatii mari ce trebuie inlocuite
In acest caz, dupa indepartarea obturatiilor vechi si curatarea cariilor, peretii dintelui vor ramane subtiri si prea putini rezistenti. Se ajunge intr-o situatie similara cu cea prezentata anterior.
• Fractura dintelui
Dintele este fracturat si nu mai poate fi refacut prin obturatii(plombe). Cauze posibile ce duc la fracturi dentare: accidentari (in cadrul unor activitatii sportive sau traumatisme provocate), fisuri dentare netratate carii dentare, care prin evolutie distrug tesuturile dure,respectiv smaltul..
In asemenea situatii, este necesara si confectionarea unui Dispozitiv Corono-Radicular care va fi fixat sub coroana dentara si va reface portiunea distrusa a dintelui.
• Imbunatatirea aspectului fizionomic al dintelui
Atunci cand se doreste imbunatatirea aspectului estetic,in special in zona frontala dintele,cand dintele prezinta obturatii mari, inestetice, anumite coloratii sau pur si simplu se doreste schimbarea culorii acestuia.
Datorita pretentiilor estetice ridicate, cea mai buna varianta pentru asemenea restaurari este COROANA INTEGRAL CERAMICA.
• In cazul unui dinte la care a fost efectuat un tratament endodontic
Un dinte care are „nervul scos” in urma efectuarii unui tratament endodontic, devine mai putin rezistent. Uneori isi poate modifica si culoarea.
Mai mult, daca dupa finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanseizat, canalele radiculare se pot reinfecta provocand esecul tratamentului endodontic.
Este motivul pentru care ,INTOTDEAUNA ,dupa tratamentul de canal,se indica acoperirea dintilor cu coroane dentare.
• Coroana pe implant dentar
Coroana pe implant este una din cele mai folosite restaurari protetice. In prima faza, implantul este introdus in osul maxilar in urma unei interventii chirurgicale.
Dupa efectuarea operatiei de pozitionare, este nevoie de o perioada de timp pentru osteointegrarea implantului. Dupa aceasta perioada, se va confectiona o coroana dentara care va acoperi implantul si va reconstitui dintele.
• Elemente de agregare
Coroanele dentare pot fi folosite ca elemente de agregare pentru puntile dentare sau pentru sistemele de prindere ale protezelor mobilizabile. Aceasta este una dintre cele mai importante indicatii ale coroanelor dentare. In asemenea situatii, coroanele dentare vor fi piese importante ale unor lucrari protetice mai intinse.
*Care sunt principalele tipuri de coroane dentare?
Exista mai multe tipuri de coroane dentare si clasificarea acestora de face in functie de materialul sau materialele din care sunt confectionate.
Nu este o idee buna sa alegeti tipul unei lucrari protetice in functie de pret. Trebuie sa tineti cont ca nu va efectuati asemenea tratamente in fiecare zi.
In marea majoritate a cazurilor, materialele mai scumpe au o rezistenta si o estetica net superioara. Mai mult, aceste lucrari au si o durata mai lunga de viata. Astfel, daca platiti mai mult astazi, s-ar putea ca pe termen lung sa iesiti mai ieftin.
Iata cateva considerente despre principalele tipuri de coroane dentare:
Coroana ceramica
Este cea mai scumpa si, in acelasi timp, cea mai calitativa.
Exista mai multe feluri de coroane ceramice:
• Coroana integral ceramica/E-MAX
Este confectionata in intregime din ceramica, fara schelet metalic sau de zirconiu. Se foloseste in zonele din fata ale cavitatii bucale (incisivi in special) in cazurile in care pretentiile estetice sunt foarte ridicate.
Are o tehnologie sofisticata de prelucrare, necesitand ceramici speciale, extrem de scumpe. Este, alaturi de coroana cu schelet de zirconiu, cea mai scumpa coroana dentara. Rezultatele estetice sunt excelente.
• Coroana din zirconiu
Zirconiul este un tip special de ceramica, de culoare alba, cu rezistenta si estetica deosebita. Costul acestui material este extrem de ridicat ca de altfel si al sistemelor necesare pentru prelucrarea lui.
De cele mai multe ori, peste zirconiu va fi modelat un strat de ceramica care va conferi coroanei o estetica deosebita. Uneori, zirconiul poate fi folosit si singur,fara stratul de ceramica, mai ales in partea din spate, mai putin vizibila a cavitatii bucale.
Pretul unor asemenea lucrari este mare, dar rezistenta si estetica acestor coroane sunt excelente deoarece restaurarea finala nu va contine nici un metal.
• Coroana ceramica cu schelet de aur
Este superioara datorita calitatii aliajului de aur. Acesta nu se corodeaza niciodata, are o rezistenta ridicata si este foarte bine tolerat de organism.
In aceste situatii, la costul manoperei se adauga pretul aliajului de aur luat la gramaj. Datorita cantitatii mai mari de aliaj de aur, o coroana pe molar va fi mai scumpa decat una pe incisiv sau canin.
Exista si coroane ceramice pe schelet de titan. Chiar daca titanul nu este considerat un metal nobil, datorita caracteristicilor excelente pe care le are in sfera medicala, aceasta lucrare se apropie ca si calitate de cea cu schelet de aur. Si preturile sunt apropiate.
• Coroana ceramica cu schelet metalic simplu ( nenobil )
Se poate indica in majoritatea cazurilor atat pentru dintii din partea din fata, cat si pentru cei din spate sau pentru a acoperi implanturile dentare. Este inferioara coroanelor cu schelet de zirconiu sau aliaj de aur dar este net superioara coroanelor metalo acrilice sau metalo compozite. Pretul este rezonabil.
Cea mai ieftina coroana ceramica. Scheletul acestei lucrari este confectionat din aliaje metalice nenobile de tip crom-nichel ( Cr/Ni ), crom-cobalt ( Cr/Co ) sau alte aliaje, mult mai accesibile ca pret ( dar inferioare calitativ ) comparativ cu aliajele nobile ( aur, paladiu ) sau zirconiul.
• Coroana total metalica
Se indica exclusiv in partile posterioare, putin vizibile ale cavitatii bucale. Are o rezistenta foarte buna dar estetica, extrem de precara, i-a limitat mult folosirea. Se pot executa din aliaje nobile (aur, paladiu) sau nenobile (Cr/Ni, Cr/Co,).
Daca se folosesc aliaje din aur pretul coroanelor metalice va fi mai mare. Coroanele metalice din aliaj nenobil sunt extrem de ieftine.
• Coroana provizorie
Este un tip aparte de coroana. Coroana provizorie este o lucrare temporara care se fixeaza provizoriu in gura, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, pe perioada in care aceasta este in lucru. Se confectioneaza din materiale plastice ( gen acrilat ) sau compozite fara schelet metalic.
Chiar daca pretul coroanei provizorii nu este foarte mare, trebuie tinut cont ca acesta se adauga la costul final al lucrarii definitive.
• Coroana pe implanturi
Tehnologia necesara confectionarii coroanelor dentare pe implanturi este sofisticata si presupune abilitati deosebite atat din partea medicului cat si din partea tehnicianului dentar,acestea reflectandu-se in pretul final.